Теленор пусна 5G мрежата си

https://crimes.bg/analizi/telenor-pusna-5g-mrezhata-si/41958 Crimes.bg
Теленор пусна 5G мрежата си

В момента 63 точки в страната поддържат новата услуга

Мобилният оператор "Теленор" официално даде старт на 5G мрежата си в Бургас. Тя тръгва едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас. За това се работи от месеци, още от преди купуването в началото на април на лиценза за честотите в необходимия за технологията диапазон.Продължава инсталирането на оборудването в следващите градове, за да може да се разширява покритието на 5G мрежата.

"Към момента в България има 63 точки, които предлагат новата услуга, а целта ни е до края на годината те да станат 160", коментира пред Dir.bg Богдан Узелац, главен търговски директор на дружеството.Богдан Узелац, търговски директор на "Теленор"


Основен доставчик на оборудването за 5G мрежата на "Теленор" остава китайската Huawei ("Хуауей"), защото така се надгражда 4G мрежата, която е изпълнена от китайската компания.

 

Главният изпълнителен директор на телекома Джейсън Кинг допълни, че сред доставчиците на оборудване за новата технология има американски и други фирми.

Обявяването на старта на 5G мрежата на "Теленор"идва малко, след като компанията получи четвърти пореден сертификат на Best in Test за качество на мрежата от Umlaut - водеща международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи и определяща златния стандарт в сектора.Актьорът Башар Рахал бе водещ на събитието


"С 5G услугите ни се доближават до оптичната мрежа. Хората веднага ще усетят разликата, когато става въпрос за трансфер на данни. Новата услуга отваря много повече възможности пред бизнеса, така че това много важно. Потребителите, които се увличат по игрите, също ще останат много доволни. Най-просто казано 5G отваря много нови врати", допълни Узелац.

 

Още от 10 юни мрежата ще е достъпна за всички клиенти на телекома, но се подготвят и специални 5G планове.


"Все още проучваме желанията и очакванията на потребителите ни. Всеки се интересува дали новата услуга ще му струва повече? Не, няма да му струва повече. Какъвто ценови план използва потребителят в момента, той си остава същият. Да, разбира се, за да се ползва новата услуга, трябва телефонът да поддържа 5G. Апаратите не са много по-скъпи, така че е въпрос на желание на клиента. Ние предлагаме близо 30 модела на апарати, които поддържат 5G, така че всеки може да направи своя избор", добави Узелац.


 


Относно развитието на новата мрежа търговският директор разкри, че в компанията ще направят анализ на използването на телефони, които поддържат 5G, за да може на такива точки да се предложи услугата.

 

"Технологията 4G се разви в рамките на 8-10 години. Очаквам 5G да има 5-8 години развитие, за да погледнем след това и към 6G. Технологиите се развиват с голяма скорост. Ние сме свидетели на това", добави Узелац.

Какво е 5G

5G мрежата превъзхожда 4G както по скорост, така и по бързина на реакция на мрежата. Невероятно бързите скорости и мигновено реагиращата мрежа означават още по-добър мобилен интернет, независимо дали играеш в движение, или гледаш на живо футболния мач на детето. Няма повече буфериране при сваляне на данни. Връзката с интернет е мигновена дори на най-оживените места.

5G е близо 10 пъти по-бърза от 4G. Предвидена е да работи със средни скорости от 150-200 Mbps, а пиковите могат да достигнат над 1Gbps. Това означава, че ще можеш да си изтеглиш филм с HD качество (4GB файл) за около 34 секунди.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.