Тази финансова новина със сигурност ще се хареса на студентите

https://crimes.bg/analizi/tazi-finansova-novina-sas-sigurnost-shte-se-haresa-na-studentite/39555 Crimes.bg
Тази финансова новина със сигурност ще се хареса на студентите

Студентите ликуват след тази новина

 

Промени в постановления на МС предвиждат финансови промени, касаещи студентите, тъй като от тази година определени специалности ще бъдат освободени от такси. Студентите от 8 специалности няма да заплащат такси за обучението си.

Сред тези специалности са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др.

 

Постановлението, което бе прието през юни т.г. предвижда кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности да бъдат освободени от такса за обучението си от 2020/2021 г.

 

Направленията педагогика на обучението по математика, физически и химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание също са включени.

 

Студентите от специалност арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка, унгарска и румънска филология, хебраистика и хидростроителство, също няма да плащат такси.

 

Още осем специалности, обявени за защитени, се прибавят към тях.

 

За Софийски университет те са "Африканистика" и "Класическа филология", "Ядрена техника и ядрена енергетика"; за Технически университет "Топло- и ядрена енергетика" (степен бакалавър) и "Ядрена енергетика" (магистър след бакалавър); за университета по хранителни технологии в Пловдив "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" (степен бакалавър) и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" (магистър след бакалавър).

 

Защитени специалности в Химико-технологичния и металургичен университет са "Металургия” в , а в Лесотехническия университет-София "Корабостроене и морска техника" и "Технология на дървесината и мебелите", пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.