Световноизвестен математик за коронавируса: Ще стане по-лошо преди подобрението

https://crimes.bg/analizi/svetovnoizvesten-matematik-za-koronavirusa-shte-stane-po-losho-predi-podobrenieto/38609 Crimes.bg
Световноизвестен математик за коронавируса: Ще стане по-лошо преди подобрението

В интервю за "Дойче Веле" известният математик Щефан Флаше даде много ценни съвети за коронавируса. От два месеца той и неговият екип в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина изучават вируса. Математикът заяви, че за целия му екип са били изключително ценни измерванията на един круизен кораб, поставен през февруари под двуседмична карантина в Йокохама. 

 

Флаше допълни, че средната смъртност при коронавирус е 1% за всички възрастови групи, като рискът е повишен при пациенти над 50 години и по-висок при тези над 60 години. Математикът допълни, че един заразен може да зарази средно около 2,5 души. 

 

Според него социалното дистанциране е ефикасна мярка. Но проблемите започват при нейната отмяна. Флаше допълва, че това поставя правителствата в трудно положение. Мерките, ограничаващи обществения и икономическия живот, са прекалено тежки и трудно се удържат. 

 

Според него, по-ефективна мярка е насочване на вниманието към потенциалните преносители на заболяването и тяхната изолация. 

 

Математикът каза, че е трудно да се определи каква ще бъде продължителността на пандемията, пише БЛИЦ, позовавайки се на казаното от него.

 

"Досега няма признаци, че вирусът ще изчезне през лятото. Времената са трудни. Ще стане по-лошо, преди да тръгне към подобрение. В момента всички трябва да се притесняваме, но не можем да направим особено много. Важно е да проявяваме разум и да си набавяме информация само от благонадеждни източници", категоричен е известният математик.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.