Световната банка с прогноза за българската икономика след пандемията от коронавирус

https://crimes.bg/analizi/svetovnata-banka-s-prognoza-za-balgarskata-ikonomika-sled-pandemiyata-ot-koronavirus/38647 Crimes.bg
Световната банка с прогноза за българската икономика след пандемията от коронавирус

Световната банка направи прогноза за икономиката на България. Според финансовата институция, българската икономика ще последва общата тенденция за останалите страни от ЕС и потъне в рецесия през 2020 година в резултат от пандемията от коронавирус.

 

Ефектът от задаващата се криза ще се отрази най-вече на БВП, който за страната ни през тази година ще достигне 3,7% . В доклада на пролетната икономическа прогноза на Световната банка за Европа и Централна Азия тези прогнози се отнасят за данни към 20 март.

 

Икономическите последици от коронавируса са свързани с много неизвестни и значителна несигурност. Според сценариите на Световната банка, спадът на икономиката ще бъде между -4.4 и -2.8% и той ще бъде в резултат от последиците от пандемията.

 

Експертите прогнозират, че възходящият тренд ще се възстанови отново през 2021 година и това ще бъде в резултат от предприетите мерки, за постепенно възстановяване на цените на суровините в световен аспект и увеличаване на търговията.

 

За страната ни финансистите от Световната банка правят прогноза на растеж от 3,9%, който ще бъде достигнат през 2021 година.

 

Вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия - Сирил Мюлер заяви, че през тези изключително трудни времена е наложително политиците да проявят решителност в действията си. Препоръките му включват предприемане на бързи мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност и оказване на подкрепа върху частния сектор, пише dariknews.bg. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.