Софийски легенди. Жоро Павето

https://crimes.bg/analizi/sofiyski-legendi-zhoro-paveto/37420 Crimes.bg
Софийски легенди. Жоро Павето

Жоро Павето, или т.нар. българският Джак Изкормвача, е сред най-известните родни престъпници. Легендата около тайнствения нощен изнасилвач, той технически дори не е сериен убиец, тъй като взима само една жертва, не затихва вече повече от 40 години след неговите нападения. Ето какви са фактите за тайнствения Жоро Павето.

 

През 1968 г. на територията на столичния квартал „Коньовица” са извършени 6-7 изнасилвания на жени на различна възраст. Една от жертвите – 69-годишна дама, загива след атаката на изнасилвача. Изборът на оръжие, което маниакът използва, е доста странен това е паве, увито в кърпа. Маниякът има и своеобразен подпис, той оставя камъка до тялото на многократно изнасилената жертва. Оттам идва и прякорът, съхранил се през всичките години – Жоро Павето.

Независимо че в годините на социализма подобен тип престъпления трябва да останат скрити за широката общественост, случаят на Жоро Павето бързо печели популярност, макар и да не се говори за него официално. Поставени под огромно напрежение и натиск, милицията арестува Милчо Кирилов Миланов. Той е на 25 години, глухоням и работи като мебелист в предприятието за хора с увреден слух „Тих труд“ на бул. „Асен Йорданов“ 11. В нощта, когато е задържан Милчо е забелязан да наднича през прозореца на една къща, вероятно наблюдавайки събличаща се жена. Въпреки че все още много хора не са убедини, че именно 25-годишният Милчо е реално Жоро Павето, милиционерите успяват доста изобретателно да го накарат да се признае за виновен. В навечерието на футболен мач между „Левски” и ЦСКА, следователите успяват да убедят заподозрения да си признае за нападенията и изнасилванията, като за награда ще получи правото да наблюдава вечното дерби. Милчо тутакси се съгласява и докато още е под емоцията от размазващата победа на любимия си „Левски” със 7:1, е тикнат в затвора, където изкарва известно време преди да бъде пуснат на свобода. Към момента набеденият за Жоро Павето мъж е овчар в родното си село Ракита.

Скоро след ареста на Милчо Миланов из софийските улици се появява нов сериен изнасилвач, отговорен за 10 нападения над жени и едно двойно убийство. Наречен от народа Жоро Павето Втори, маниакът е идентифициран като Георги Йорданов, заловен е през 1975 г. и е осъден на смърт чрез разстрел – присъда, изпълнена малко след произнасянето.

Повече от 40 години след престъпленията му, лошата слава на мистериозния Жоро Павето остава. Въпреки че много хора се съмняват, че именно 25-годишният Милчо Миланов е дебнещият в тъмнината маниак, факт е, че след неговия арест, както и този на Георги Йорданов, нощна София си отдъхва от един от най-големите си кошмари – кървавите рейдове на емблематичния Жоро Павето.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.