След нелепата смърт на тротоара на 16-годишно момче: Главен архитект подаде оставка

https://crimes.bg/analizi/sled-nelepata-smart-na-trotoara-na-16-godishno-momche-glaven-arhitekt-podade-ostavka/43594 Crimes.bg
След нелепата смърт на тротоара на 16-годишно момче: Главен архитект подаде оставка

Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов представи позицията на районната администрация във връзка с трагичния инцидент на бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“. На 14 февруари при токов удар на тротоара в района загина момче на 16 години.

Вчера бяха представени резултатите от проверка, наредена от Столична община след фаталния инцидент.

 

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”.

Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

"Конкретно кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия", съобщи Фандъкова.

По думите ѝ договорът с ЧЕЗ е сключен на базата на хвърчаща бележка от 2011 г.

"Районните кметове работят с главните си архитекти. Бих желал да подчертая, че извършихме множество проверки и им съдействаме. Представили сме всички изисквани документи.", заяви кметът Божилов.По повод оставката на главния архитект на район "Триадица", той е категоричен:"Напускането на администрацията е морален акт. Той иска да застане зад името си и да го изчисти. Това ще се случи днес.""Арх. Шишков няма спомен кой е положил подписа, той не е бил в сградата. Поради разследването единствената информация, която мога да дам е, че той не е бил на работа. Документите са налични и ще бъдат предоставени на разследващите. ", разясни той."В момента към нас беше администрирана преписка за спешно приключване. Премахването на един или друг обект не трябва да се случва , защото не трябва да се потулва случая. Тези обекти седят там от 90-те години. Важно е да се разкрие истината. В Районната администрация сме се фокусирали върху незаконните търговски обекти. Те не са малки. Собствениците много често се крият.", каза още кметът на "Триадица""Аз съм изискал информация какви преписки се движат и тази преписка не беше там.При положение,че този обект е там, повече от 10 години, със сигурност има нередност. Ако децата ни загиват по улиците по този начин, това е трагедия за цялата държава. ", обясни Божилов."От 2019 година водя тази битка и искам да се сложи край на безстопанственото разполагане на всякакви бутки и т.н. и да се знае по какъв начин те ще бъдат захранени с електричество.На районно ниво работим прекрасно с колегите. Ние администрираме преписките и ги финишираме. Аз мога да говоря за районната администрация и мога да говоря за всичко случило се , от както съм встъпил в длъжност. Сега сме изискали наша си проверка и това е направено още в понеделник. ", казва кметът."Главният арх. Шишков прави крачка назад, подавайки оставка. Това е актът, който той ще извърши днес. Това няма да бъде временно напускане. Той е доказал професионалните си качества, но въпреки това той проявява този морален акт.Ние всички сме заинтересовани истината да излезе наяве. Искаме да знаем кой е виновния.Според мен арх. Шишков постъпи правилно и човешки. ", каза Божилов."При стъпването ми в длъжност, ако трябва да съм честен имаше само един работещ човек, и наследих тежко наследство. Когато се грижиш за незаконното строителство с един единствен човек - това е много трудно. Аз към момента се гордея с новия отдел." твърди той.По думите на Божилов има списък с 23 обекта на територията на района. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверките.Според него останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.