Ще се вдигне ли минималната работна заплата?

https://crimes.bg/analizi/shte-se-vdigne-li-minimalnata-rabotna-zaplata/39952 Crimes.bg
Ще се вдигне ли минималната работна заплата?

Бизнесът изрази мнението си по въпроса за минималната работна заплата

Бизнесът се обяви категорично против идеята за увеличение на минималната работна заплата. Това се случи днес по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Представители на бизнеса единодушно отхвърлиха това предложение.

Мотивът им, че мярката е прокризисна. Те поясниха, че ръстът на минималната работна заплата оказва натиск върху всички възнаграждения и в условията на криза би имало крайно неблагоприятно отражение върху пазара на труда и заетостта. Най-вече за малките населени места и в микро- и малките предприятия. Представителите на бизнеса отново настояват за замразяване на МРЗ. Те искат замразяването да продължи до приемането на механизъм за  определяне на минималното възнаграждение.

Представителите на синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“ са на коренно различно мнение. Те подкрепиха предложението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата на 650 лева, отхвърлиха доводите за връзка между нивото на МРЗ и нивото на безработица.

Проектът на ПМС за компенсация в размер на 24 лв./ден на заетите в неплатен отпуск в предприятия, които не функционират заради ограничителните мерки, също бе обсъден на днешното заседание.

Членовете на съвета подкрепиха идеята, но представиха куп забележки и предложения. Тя подчертаха, че компенсацията не е изгодна за много работодатели и ефективното й ползване е под въпрос, пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.