Ще се вдигне ли и с колко минималната заплата през 2022 година?

https://crimes.bg/analizi/shte-se-vdigne-li-i-s-kolko-minimalnata-zaplata-prez-2022-godina/41328 Crimes.bg
Ще се вдигне ли и с колко минималната заплата през 2022 година?

Ще се вдигне ли минималната заплата и през следващата година

Ще се вдигне ли и с колко минималната заплата през 2022 година?

КНСБ настоява за поредното увеличение на минимална работна. Искането е през 2022 година тя да стане в размер на 764 лева, а средната заплата да се вдигне на 1729 лева.

 

От синдиката и този път лансират визията си за промени в данъчната система, изтъквайки, че нейната цел е постигане на по-голяма справедливост.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви на пресконференция днес, че данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава. Той добави, че в момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%.

 

И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

 

КНСБ оправи и предложени за ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

 

Сред пакета от предлаганите мерки са въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната, 15% данък върху доходите на физическите лица, 15% данък върху доходите на юридическите лица и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.