Серийните убийци на България. Сократ Киршвенг

https://crimes.bg/analizi/seriynite-ubiyci-na-balgariya-sokrat-kirshveng/34005 Crimes.bg
Серийните убийци на България. Сократ Киршвенг

В криминалните хроники на България, в графата „серийни убийци”, попадат едва три случая – любовникът убиец Сократ Киршвенг, смъртоносният дует на Иван Серафимов и Людвиг Толумов, както и разкритият наскоро най-смъртоносен сериен убиец Недялко Димитров-Момата. 

Любовникът убиецСократ Киршвенг  е първият документиран сериен убиец в България в началото на XX в. Неговата професия е майстор дърводелец. През далечната 1908 г. сключва брак с жена на име Еленка и двамата заживяват в Самоков, имат и  две деца – Александър и Райна. Едва година след сватбата Киршвенг оставя жена си и децата и отива да живее и работи в София. Там се запознава с Вангелия Юрданова и без тя да знае,че вече е семеен заживява незаконно с нея. Законната му съпруга Еленка цъщо е в пълно неведение за връзката на Сократ в столицата.


През 1917 г.  докато работи като надзирател в 10-а местна военна болница в София Киршвенг се запознава с една от прислужничките – Тинка Николова и се влюбва в нея. Младата жена била наясно с „брака“ му с Вангелия и  не откликва на чувствата му. За да разчисти пътя пред новото любовно увлечение Сократ съставя  пъклен план за премахването на столичната си изгора. Веднъж създаден, находчивият кроеж трябва само да бъде изпълнен. Коварният мъж излъгва възлюбената си, че е откраднал много пари от болницата и предлага двамата да изкопаят заровеното от него злато и да избягат в чужбина. Сляпо доверявайки се на любимия  Вангелия се съгласява, но не осъзнава, че вместо за открадната плячка, тя копае дупка за собствения си гроб. След като я застрелва в главата и зарява на тайно място, Сократ обявява публично, че любовницата му е избягала в чужбина с друг мъж.

Играйки сполучливо ролята на прелустен и изоставен мъж Сократ печели любовта на Тинка и скоро те се сгодяват.Киршвенг признава, че в Самоков има законна жена, с която все още не е скъсал окончателно и предлага на Тинка да се венчаят при турския мюфтия.

Независимо,че планът му успява, мисълта за законната съпруга Еленка и двете деца в Самоков не дава мира на младоженеца, приел вече името Шакир. През 1919 г. той предприема драстични стъпки за да се отърве от неудобната съпруга. Той наема каруцаря Димитър Цветков да отидат до Самоков и да доведат жената и децата в столицата. На връщане, когато стигат до Панчарево, Сократ и жена му слизат от каруцата,уж за да се поразтъпчат. Скоро след това Сократ се връща сам, като обяснява, че съпругата му ще остане няколко дни при свои роднини. Когато обаче случайни минувачи откриват мъртвото тяло на Еленка, съсечено с тесла, хитрият Киршвенг пак намира изход – набеждава каруцаря за убийството и го вкарва в затвора.

Явно любовта на Сократ не трае дълго и скоро и третата възлюбена му омръзва. За да се отърве от нея, той я завежда на разходка по Горнобански път където започва да я души. Минаващи хора чуват писъците на Тинка, извикват полицията и залавят убиеца. Води се дело и Сократ е осъден на смърт. Впоследствие присъдата е смекчена заради двете деца – Райна и Александър, които разчитат само на финансовата помощ на кръвожадния си баща.

Сократ Киршвенг прекарва седемнадесет години зад решетките, но още не излязъл на свобода и отново окървавява ръцете си.

През януари 1937 г. той се отбива в бакалницата на леля си Евтимия на улица „Струга“ 40. Използва предлога, че носи взетите назаем два лева и когато жената се обръща да даде от стъкленицата на рафта няколко малинови бонбона за детето на Сократ, той стоварва върху нея грижливо наточена брадва. След това изверга се промъква в другата стаичка, където до печката дреме 85-годишният мъж на Евтимия Иван Здравкови го съсича. Когато  претършува бакалницата за пари, но не ги намира, Сократ взима златния часовник на убития Иван. После написва бележка, че бакалницата няма да работи 10 дни, закача я на вратата и си тръгва.

Няколко дни по-късно Киршвенг е арестуван, а доказателствата срещу него са безспорни. На 23 февруари 1937 г. съдът осъжда Сократ Киршвенг на смърт чрез обесване и на лишаване от всички права завинаги. Присъдата е изпълнена, а със своите пет взети жертви дълги години Сократ Киршвенг е най-смъртоносният български сериен убиец.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.