Сбъднаха ли се прогнозите на експертите за имотния пазар?

https://crimes.bg/analizi/sbadnaha-li-se-prognozite-na-ekspertite-za-imotniya-pazar/40448 Crimes.bg
Сбъднаха ли се прогнозите на експертите за имотния пазар?

Тотален обрат на имотния пазар

От няколко месеца експерти алармират, че се задава нова тенденция на имотния пазар.

Данните на Агенцията по вписванията отчита спад в броя на сделките с жилища в София през 2020 г. Намалението е в размер на 5,4%, показват  За цялата година в столицата са продадени общо 28 156 жилища. През 2017 и 2018 година данните бяха същите.


 Броят на сделките през последното тримесечие остава почти без промяна спрямо същия период на 2019 г. — 9 550 срещу 9 587.

Данните на Агенцията по вписванията не отразяват сделките на „зелено“, така че реалният ефект от пандемията вероятно ще бъде видим през следващата една или две години.


През второто тримесечие най-драстичен спад се вижда в София. Локдаунът от март забави отчитането на сделките пред нотариус. Заради това и през третото тримесечие дори се отчита, макар и минимален, ръст спрямо същия период на миналата година. Все пак 2020 г. прекъсва 8-годишната серия от повишаване на сделките.


Според брокери всъщност по време на пандемията има значителен ръст на сделките, осъществени на зелено. Те посочват, че много хора са вложили спестяванията си в къщи около столицата.


Конкретни данни за движението на цените все още няма, а изчисленията на различни експерти си противоречат и се движат между 5% спад и 5% ръст. При наемите през третото тримесечие имаше повишено предлагане и намаляване на наемите за едностайни и тристайни апартаменти. Ръст се наблюдава при двустайните жилища, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.