Създателят на ваксината разкри дали тя е ефективна срещу новите щамове

https://crimes.bg/analizi/sazdatelyat-na-vaksinata-razkri-dali-tya-e-efektivna-sreshtu-novite-shtamove/40251 Crimes.bg
Създателят на ваксината разкри дали тя е ефективна срещу новите щамове

Създателят на ваксината разкри дали тя е ефективна срещу новите щамове

Д-р Угур Шахин, съосновател на германската компания BioNTech, която в партньорство с Pfizer създаде първата ваксина срещу коронавирус, разкри дали тя е ефективна срещу новите щамове на заразата.

Според него има голяма вероятност ваксината на Pfizer/BioNTech да е ефективна срещу мутиралия вариант на коронавируса, защото само 1% от релевантния протеин е променен.

Пред "Дойче веле" експертът заяви, че през следващите две седмици създателите на ваксината ще изградят частица от новия щам на вируса и ще могат да преценят дали ваксината е в състояние да го неутрализира.

Според него от научна гледна точка, вероятността това да се случи е висока. В мутиралия вариант само 1 процент от релевантния протеин е променен и това означава, че 99% са идентични. 

Д-р Шахин посочи, че имунната реакция, която нашата ваксина предизвиква, атакува протеина от няколко страни. Така че вероятността ваксината да е ефективна, е висока. Той е оптимист по отношение установяването на контрол над пандемията преди настъпването на следващата зима.

Създателят на ваксината е убеден, че тя може да бъде променена, ако се наложи и това ще се случи благодарение на използваната технология, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.