Сачева: Заможните семейства няма да получават детски надбавки

https://crimes.bg/analizi/sacheva-zamozhnite-semeystva-nyama-da-poluchavat-detski-nadbavki/39771 Crimes.bg
Сачева: Заможните семейства няма да получават детски надбавки

Деница Сачева уточни нещо много важно за детските надбавки

Деница Сачева е категорична, че не всички семейства ще получават детски надбавки. Тя заяви, че родителите от заможни семейства, които не искат да получават помощта, няма да я получават задължително, тъй като няма да подават заявление.

Социалният министър уточни, че за получаването на социалната надбавка се изисква подаването на изрична молба за това.

"В същото време родителите, които пък искат да получават детски, а отпадаха заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв. в момента за тях ще бъде намерено далеч по-справедливо решение", категорична е Сачева.

И преди това родителите подаваха молба – декларация в Агенцията за социално подпомагане. Но различното сега е, че подоходният критерий вече няма да се зачита. Той отпада от 2021 г. ю

Досега детските надбавки се изплащаха в пълен размер, ако доходът на член от семейството е до 410 лв.

В случай, че доходът е от 400 лв. до 510 лв., родителите получаваха 80 процента от размера на помощта.

За семействата с едно дете помощта е в размер на 40 лв., а за тези с две деца – 90 лв. Семействата с три деца получават 135 лв. Помощта ще обхване 1 200 000 деца.

Деница Сачева уточни, че министерството не раздава пари, а права на всички родители да бъдат подкрепени от държавата, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.