Сачева с поредна новина за пенсионерите

https://crimes.bg/analizi/sacheva-s-poredna-novina-za-pensionerite/40209 Crimes.bg
Сачева с поредна новина за пенсионерите

Деница Сачева съобщи поредната важна новина за пенсионерите

 

Деница Сачева съобщи положителна новина за пенсиите. Тя заяви, че намаляват българите, за които е по-изгодно включването на трите “златни години” при изчисляване на пенсията им. Така тя отговори на питане от депутати от БСП. Според действащата в момента нова методика, за 70% от новите пенсионери пенсиите ще са по-високи, пише БЛИЦ, позовавайки се на Монитор бг. 

Сачева поясни, че тенденцията е за постепенно нарастване на този процент. Тя добави, че това важи не само за новия начин на редукция на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от 1 септември 2021 година, но и за всички бъдещи пенсионери с намаляваща продължителност на стажа преди 2000 година. 

Към настоящия момент кандидат пенсионерът може да избере по коя методика да бъде изчислена пенсията му. Според старата формула се включват трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 година до края на 1999 година, а според новата - трите “златни години” отпадат.

До 1 януари 2023 година пенсионерите могат да избират методиката си за пенсиониране.

 

Не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г., ще бъдат засегнати от промяната, коментира Сачева, цитирана от БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.