Рекорд! Северният магнитен полюс се измества изключително бързо

https://crimes.bg/analizi/rekord-severniyat-magniten-polyus-se-izmestva-izklyuchitelno-barzo/34166 Crimes.bg
Рекорд! Северният магнитен полюс се измества изключително бързо

Учени публикуваха обновени данни за изместването на северния магнитен полюс на Земята, които показват, че скоростта на движението му неочаквано се е повишила, съобщи Лента.


 

Това бе оповестено от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ.

Специалистите отбелязват, че от откриването му през 1831 г. севереният магнитен полюс се е изместил на 2250 километра. Той по принцип дрейфува с бавна скорост, но през последните няколко години изместването му се е ускорило до рекордните 55 километра за година. Въз основа на най-новите данни може да се прогнозира, че движението му към Русия ще бъде забавено до 40 километра за година, но скоростта му така или иначе ще остане висока.

 

Неотдавна бе публикувана актуализирана версия на Световния магнитен модел, която показва местоположението на полюсите и районите, където функционирането на компасите може да е ненадеждно. Световният магнитен модел се обновява на всеки 5 години, но тази година новата му версия стана известна по-рано. Причината за това е скоростта на дрейфуването, заради която моделът остарява по-бързо.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.