Разузнаването е проверило над 3000 души заради националната сигурност

https://crimes.bg/analizi/razuznavaneto-e-proverilo-nad-3000-dushi-zaradi-nacionalnata-sigurnost/37704 Crimes.bg
Разузнаването е проверило над 3000 души заради националната сигурност

През миналата година националното ни разузнаване е проучило 3160 лица "от кризисни региони и държави, свързани под някаква форма с радикални, екстремистки и терористични структури и организации". Това се разбира от доклад на спецслужбата за заплахите през 2014 г., публикуван на сайта на Националната разузнавателна служба (НРС) в края на март.

Службата е получила разузнавателна информация за подготвяни остри мероприятия срещу България и българските интереси зад граница, както и за планирани терористични атаки срещу съюзнически страни от ЕС и НАТО. "Придобити бяха данни за реални заплахи за сигурността на български и чужди граждани от партньорски страни в кризисни държави и региони", се казва в документа.

През миналата година НРС е работила по 110 случая за канали за нелегална миграция и 50 за използване на фалшиви български документи за самоличност. "Придобивани бяха и данни за наличието на връзка и сътрудничество между организираната престъпност (ангажирана с контрабанда и разпространение на наркотици) с терористични или други екстремистки структури", посочват разузнавачите.

От службата отчитат, че "най-сериозните реални и потенциални рискове и заплахи за нашата страна" са били предизвикани от конфликтите и кризите в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, дейността на "Ислямска държава" (ИД), "Фронт ал Нусра", други радикални групировки в района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), засилващата се активност на "Ал Каида" в глобален план. Сред проблемите са посочени още дестабилизираната обстановка в Афганистан и Пакистан, нестабилното положение в някои съседни държави и страни от Западните Балкани в политически, икономически и религиозно-етнически план, "опитите на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към  провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация".

"активизирането на определени страни за налагане на техните политически и икономически интереси на наша територия, за разширяване на влиянието им у нас или за дискредитиране на България", също се е оказало заплаха пред сигурността на България.

През изминалата година основните рискове и заплахи за страната ни бяха генерирани от активността на международния тероризъм, бежанските потоци и нелегалната миграция, дейността на трансграничната организирана престъпност, активността на чужди специални служби по отношение на България и формирането на условия за застрашаване на енергийната ни сигурност, се казва в доклада.

От НРС отбелязват, че  в състава на джихадистките терористични организации в Сирия и Ирак участват и много чужди бойци джихадисти от над 80 държави, "включително около 900 души от региона на Западните Балкани (Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Черна гора, Санджак в Сърбия)". Завръщането на част от тях на Балканите, крайно радикализирани и с богат боен опит, генерираше терористични рискове и заплахи за съответните държави и за региона като цяло, включително и за сигурността и интересите на страната ни", коментират от службата.

Посочва се още, че страната ни продължава да е транзитна за джихадистите към Сирия и Ирак и обратно.

Разузнаването ни отбелязва още, че засиленият бежански натиск е предизвикал не само финансови и социални проблеми, но и риск от възможно проникване в страната ни на опасни терористични или криминални елементи чрез потоците имигранти.

От спецслужбата посочват още, че през 2014 г. е продължила активността на различни чужди специални служби по отношение на България, "сред които се открояваха и служби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони". Засечени са били опити за вербовка на български граждани, "за оказване на влияние върху наши външнополитически позиции в съответствие с чужди интереси, установяване степента на сътрудничество между България и нейни съюзници и др."

Кризисните развития в Украйна и конфликтът й с Русия доведоха до застрашаване на енергийната ни сигурност и икономическите ни интереси, посочват от разузнаването.

От спецслужбата прогнозират, че 

през 2015 г. терористичните заплахи за Европа, респективно и за България, ще нарастват в сравнение с 2014 г. "Това произтича от  увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, но и в Либия, и завръщащите се от тях (силно радикализирани и с богат боен опит) в страните на произход", отбелязват от НРС. От значение за нарастването на терористичните заплахи е и намерението на "Ал Каида" за активизация на дейността й, включително на базата на съперничество с Ислямска държава, се казва в документа.

Очаква се още потоците от бежанци и нелегални мигранти към и през България щда продължат да бъдат интензивни.

С продължаването на кризата в Украйна и конфликта й с Русия вероятността от запазване през годината на рисковете по отношение на енергийната ни сигурност е голяма, завършват от НРС.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.