Разследват Васил Божков и за…

https://crimes.bg/analizi/razsledvat-vasil-bozhkov-i-za/40934 Crimes.bg
Разследват Васил Божков и за…

 

По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци

Прокуратурата разследва Васил Божков, който се укрива от правосъдието в чужбина.

 

От изнесената информация става ясно, че става въпрос за купуване на гласове на отминалите избори. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства ще му бъде повдигнато ново обвинение.

Същевременно петима кандидат-депутати са уличени в купуване на гласове, съобщиха още от прокуратурата. В Софийска градска прокуратура са образувани 4 дела за купуване на гласове. Престъпленията са извършени на различни места в страната.Двама от петимата кандидат-депутати са задържани за 72 часа, 1 е с мярка за неотклонение "подписка", а двама са със "задържане под стража", потвърдено на две съдебни инстанции.Цената на глас е била различна – на някои места в страната - 20-30 лв., а на други – 80 лв.Неутрализирана е престъпна група, предлагала имотни облаги срещу гласуване за определена партия или коалиция на изборите на 4 април.„Разследва се група за купуване на гласове, използвала пълната палитра от схемите за изборната търговия. По това дело са събрани голям обем от доказателства.Всички участници в групата са привлечени в качеството на обвиняеми. И нещо повече – всички, без един, са с мерки за неотклонение „задържане под стража“, потвърдени на две инстанции“, каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.За разкриване на престъпната дейност е съдействал защитен свидетел.Образувани са и други досъдебни производства за групи, които са създадени с цел купуване на гласове. Те са в различен етап на разследване, уточни Милева."С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика", стана ясно от думите на Милева. Сред задържаните има лице с имунитет, кандидат за народен представител. Вторият участник е лице, кандидат за евродепутат и общински съветник в община. Третият е човек със силни позиции в ромски квартал.

Престъпната група е действала от 6 февруари до 4 април. Действала е на територията на цялата страна. Структурата на групата е пирамидална. Организаторът е собственик на четири търговски дружества, стопанисвал е хотелски комплекс и метан станция. Той е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност. Предполага се, че споменатият лидер на политическа партия е намиращият се извън страната Васил Божков.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, добави Сийка Милева по отношение на схемата за купуване на гласове.

"На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели".

По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци. Извършват се експертизи.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.