Разкриха измамна схема за по-високи пенсии

https://crimes.bg/analizi/razkriha-izmamna-shema-za-po-visoki-pensii/40264 Crimes.bg
Разкриха измамна схема за по-високи пенсии

Разкриха измамна схема за по-високи пенсии

Кандидат-пенсионери разчитат на измамна схема, за да получат по-голяма пенсия, сочат проверки на Националния осигурителен институт, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд.

Това стана не само чрез подправени документи за стаж, но и чрез несъществуващи фирми. Целта е злоупотреба със средства на Държавното обществено осигуряване. 

Фрапиращ случай е на кандидат-пенсионер, който лъже, че е бил студент в ПУ “Паисий Хилендарски”, за да получи наследствена пенсия.  След проверка на инспекторите от университета уведомяват НОИ, че приложеното от лицето уверение не е автентично.

Пенсионери се опитват да получат преизчисление на пенсията за стаж и възраст заради допълнителен стаж, който обаче се оказва, че е придобит не след, а преди пенсионирането му.

От НОИ предупреждават, че някои дружества често са обект на проверки.

Кандидат-пенсионери често представят документи, които не са съществували по времето, в което те са работили за съответното предприятие. 

Не липсват и такива, които се опитват да получи пенсия чрез представяне на стаж от предприятие с фалшив БУЛСТАТ.

От 1 януари 2021 г. проверяващите от НОИ вече ще имат право да спират отпускането на пенсия при установяването на данни за извършено престъпление. Това става възможно благодарение на промени в Кодекса.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.