Пуснаха от затвора предполагаемия убиец на Косьо Самоковеца

https://crimes.bg/analizi/pusnaha-ot-zatvora-predpolagaemiya-ubiec-na-kosyo-samokoveca/38006 Crimes.bg
Пуснаха от затвора предполагаемия убиец на Косьо Самоковеца

Васил Качиков, който бе разследван за убийството на Косьо Самоковеца, е освободен предсрочно от затвора. Васко Дългия, както е известен у нас босът от Сливен, или популярният като Ланг в Холандия бе зад решетките, защото пребил и рязал ухото на изнудван от него.

 

Историята е от 2010 година, когато Качиков и негов авер изнудвали дама в града под Сините камъни. Тя работела като проститутка в Амстердам. Покрай лъскавия "Мерцедес" SLK, който карала, когато се връщала в отпуск, те надушили, че има пари. Казали й, че в Сливен всеки си плаща и започнали да я рекетират за 2000 лв. Вместо да им плати, изнудваната се върнала в Холандия.

 

Тогава Дългия и аверите му Бозата и Антон решили да вземат парите от близките й. На 11 април се метнали в "Мерцедес" и запалили към сливенското село Крушаре, където единият й брат работел в местната бензиностанция като продавач. Щом слезли, Качиков му обявил, че трябва да плати 2 бона дълг на сестра си. Започнал да го обижда на "педераст" и "смотаняк" и да го заплашва, че ще го разкъса. После тримата го подкарали с тупаници и ритници. Били го и с палка. Изнудваният паднал на земята, но продължили да го налагат.

 

Счупили му зъб, дясното му око било бушонирано, от удар с палката от главата му шурнала кръв. Виждайки случващото се, колега на бензинджията се опитал да спре биячите, но те го предупредили да се връща в бензиностанцията, за да не пострада. Ужасът станал пълен, когато Ланг извадил нож и срязал лявото ухо на жертвата, докато другите двама го държали. Рукнала кръв. Докато го кълцали, Дългия го заплашвал, че ще го убие. Пребитият повтарял, че няма пари, но силоваците го накарали да звънне на брат си да донесе.

 

Докато двамата говорели, биячите го заплашвали, че ако не си вземат сумата, ще го запалят жив. Като разбрал за случващото се, братът веднага звъннал в полицията и ченгетата стигнали до бензиностанцията в Крушаре преди него. Още като ги видели, че идват, тримата предупредили окървавения мъж да не подава жалба и да каже, че е паднал. Наистина първоначално той твърдял това пред криминалистите, но по-късно разказал всичко в подробности. Завел и граждански иск, но щом почнало делото, го оттеглил.

 

В съда обаче продължавал да изглежда уплашен, заеквал и дори получавал тикове. В крайна сметка Дългия е осъден на 7 години пандиз и 7000 лв. глоба. Той влиза зад решетките в София през април 2015 г., въпреки че присъдата влиза окончателно в сила още предната есен. Заради добро поведение през лятото на 2016 г. е пратен в затворническото общежитие в Казичене, а през ноември миналата година е преместен в това в Самораново, където трябваше да лежат Братя Галеви, но килиите им така и останаха празни.

 

Васко Дългия е известен в криминалните среди от години. Името му се свързва с убийството на Константин Димитров. То стана пред десетки очевидци на централния площад Дам в Амстердам през декември 2003 година. Веднага бе заловен холандецът Ервин Врекер, който бе осъден за покушението като директен извършител. Той обаче твърдеше, че всъщност Васил Качиков е застрелял Самоковеца. При разследването става ясно, че Врекер е бил многократно в България на гости на сливенския Йоско - Йосиф Йосифов, който пък е близък на Дългия. Самият Качиков по време на покушението живее в Амстердам заедно с Йоско, а преди покушението Врекер спал у тях. След убийството Дългия изчезва от Холандия, но е засечен в Сен Тропе. Екстрадиран е у нас, но така и нищо не се доказва за негова съпричастност към убийството на Самоковеца. Десет години по-късно бе гръмнат с калашник, но оцеля.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.