Проф. Мутафчийски с призив към връщащите се от Китай и Италия!

https://crimes.bg/analizi/prof-mutafchiyski-s-priziv-kam-vrashtashtite-se-ot-kitay-i-italiya/34425 Crimes.bg
Проф. Мутафчийски с призив към връщащите се от Китай и Италия!

Мероприятията за 3-ти март не са отменени, защото засега нямаме екстремна ситуация като в Италия. Отменени ще бъдат само онези мероприятия, които ще бъдат на закрито. Разбира се, ако вече възникне реална ситуация, ние ще прибегнем до мерки, които са идентични и се предприемат от всички останали страни, в които има доказани случаи на вируса. Това заяви в предаването ''Лице в лице'' по bTV генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на коронавируса.

Той сподели, че в момента у нас има около 10-12 човека, които са подложени на проверка за коронавирус.

,,Мога да кажа, че половината от тях не са заразени. За останалите все още изчакваме резултатите'', посочи проф. Мутафчийски и допълни, че България разполага с над 2500 теста за коронавируса, като в скоро време се очаква да получим още 5000 бройки.

,,Целта е да имаме достатъчно тестове, за да може българите да бъдат спокойни'', уточни той.

,,Не е вярно, че не разполагаме с термокамери. Навсякъде има термокамери, дори и на Терминал 1, за който прочетох, че нямало нито една термокамера. Всъщност термокамерата не се различават от обикновената, освен по това че е малко по-издължена. Те улавят хора с повишена температура'', обясни още началникът на кризисния щаб.

,,Всички пътници, които пристигат от Китай и Италия, ще получат на летището една анкетна форма, в която трябва да си попълнят данните, да напишат къде ще отседнат в следващите 14 дни, както и да предоставят името и телефонния номер на личния им лекар. Всеки един, за когото има съмнение, че е носител на вируса, ще бъде въведен в болница за 14 дни и там ще му бъде извършен тест'', заяви той.

Проф. Мутафчийски отправи призив към всички граждани, които се прибират в България от Китай и Италия, да си останат вкъщи за 14 дни.

,,Препоръчваме да си останат вкъщи и да ограничат всичките си контакти с близките. В случай че са на работа, съм убеден, че ще могат да постигнат договорка със своя работодател, без да е нужно издаването на болничен лист'', коментира той.

,,От коронавируса умират предимно възрастни хора и засега тази тенденция се запазва. Вирусът се предава по въздушно-капков път и при контакт. Все още за него няма утвърдено лечение, но се използват същите медикаменти както при обикновения грип. Но всичко е в сферата на вероятностите и продължава да се търси лек'', каза още той.

,,Основната причина за смърт е дихателна недостатъчност и пневмония - това се случва с възрастни хора и такива с хронични заболявания'', завърши проф. Мутафчийски.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.