Предлагат данъчни облекчения за работещите на минимална заплата

https://crimes.bg/analizi/predlagat-danachni-oblekcheniya-za-raboteshtite-na-minimalna-zaplata/39726 Crimes.bg
Предлагат данъчни облекчения за работещите на минимална заплата

БСП направи важно предложение, засягащо хората, които получават минимална заплата. Социалистите настояват тези хора да не плащат данък върху доходите си. Предложението в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е внесено от депутата Красимир Янков и негови колеги от БСП.Но за ползването на това облекчението има важно условие. То ще важи, единствено ако гражданинът получава дохода си от заплатата – тоест няма приходи от наеми, хонорари, граждански договори, както и ако не е едноличен търговец или не практикува свободна професия.


Депутатите предлагат получените от хората пари да са до 12 месечни минимални заплати. На практика това означава, че дори човек да получава малко повече от минималната заплата, пак ще може да ползва облекчението, при условие, че няколко месеца през годината не е работил.


Депутатите предлагат още при определянето дали човек работи на минимална заплата да не се смятат добавките за стаж. Необлагаемите доходи като например от хазарт, както и получените доходи от лихви и обезщетения, няма да се отчитат при ползването на облекчението, пише Pariteni.bg.

Както вече стана ясно от началото на 2021 година се вдига минималната работна заплата. 

Увеличението ще е в размер на 6,6%. Минималното възнаграждение ще се увеличи от 610 лв. на 650 лв. Според Деница Сачева това ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и неравенствата в разпределението на доходите, както и ще повиши потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.