Последни новини за Лилана

https://crimes.bg/analizi/posledni-novini-za-lilana/40918 Crimes.bg
Последни новини за Лилана

Последни новини за Лилана

Действията по разследването срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, съобщават от специализираната прокуратура. 

Материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност също ще бъдат предявени.

След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

От събраните доказателства става ясно, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже значително по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

Общо  11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева също бяха разгледани. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Въпросният софтуер е бил закупен от чуждо юридическо лице. Участник в престъпното сдружение, което е нямало търговска дейност, е регистрирал покупката му, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.