Подготвят нови промени, свързани с пенсиите

https://crimes.bg/analizi/podgotvyat-novi-promeni-svarzani-s-pensiite/40437 Crimes.bg
Подготвят нови промени, свързани с пенсиите

Ново предложение за пенсиите

Задават се важни промени свързани с пенсиите.

КНСБ излезе с важно съобщение. Първите пенсионери у нас с втора пенсия в края на тази година няма да могат да разчитат на пенсия от 300 лв. със средно натрупани 9-10 хиляди лева по партидите. 

Изплащането на парите за допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент. Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения. Промените са между двете четения на проектозакона за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

Проектът на правителството, обсъждан от депутатите, предвижда пенсията от втория стълб да се получава единствено при навършена пенсионна възраст.

Предвижда допълнителна пожизнена пенсия за някои категории. Тя ще се получава до 1 година като основна.

Пенсионерите с натрупани 9-10 хиляди лева по партидите за втора пенсия в края на тази година няма да могат да разчитат на пенсия от 300 лв., колкото е минималната, плащана от НОИ.

Ред и начин НОИ и фондовете да информират гражданите и те да направят осъзнат избор - дали да получат само една пенсия от първия стълб, без да се намалява техният индивидуален коефициент или две пенсии от първия и от втория капиталов стълб, предлагат от КНСБ.

Изборът на осигуряването да се прави непосредствено преди пенсионирането, а не година по-рано, както е заложено, гласи още предложението, пише Pariteni.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.