Петър Стоянов проговори за куфарчето на Ханке и дали наистина е прикрил Иван Костов!

https://crimes.bg/analizi/petar-stoyanov-progovori-za-kufarcheto-na-hanke-i-dali-naistina-e-prikril-ivan-kostov/34446 Crimes.bg
Петър Стоянов проговори за куфарчето на Ханке и дали наистина е прикрил Иван Костов!

Веднъж проф. Ханке нaистина дойде при мен и разговаряхме. Той ми се оплака, че една или две американски компании се оплакват, че им се пречи да инвестират в България. Думите на проф. Ханке бяха, че действията на българските власти са недвусмислени и сякаш искат нещо, за да се случи инвестицията. Бях раздразнен и възбуден. Обадих се на Иван Костов, защото по това време имахме нужда от всяка инвестиция и свежи пари. Казах на Иван Костов да си стяга хората и да оправя нещата, а той се съгласи.

Това разкри в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът Петър Стоянов, който коментира твърденията на проф. Стив Ханке, че е предал куфарче с документи, които са уличавали правителството на Иван Костов в корупция по време на приватизацията. "Когато станах президент, в България нямаше нито един лев. Никой не ни даваше заеми. Всички Западни държави искаха от мен гаранции за реформи и въвеждане на валутен борд. Нещата наистина бяха критични. Това бе причината да настоявам всички политически партии да приемат декларация за влизането на валутен борд в България. Минаха близо 30 години, в които правим приватизация. За тези години много институции се занимаваха с ревизия и разследване на приватизацията, но така и не стигнахме до една приемлива дефиниция за приватизацията. Мен ме притеснява друго - как може българското общество да повярва, че всичко за приватизацията се е криело в куфарчето на проф. Ханке и точно това куфарче ще реши всички проблеми. Обществото ни е лековерно. В момента сме подложени на много хибридни атаки и точно затова ме притеснява това лековерие", разкри Стоянов.

"Не трябва да се вторачваме в куфарчето на проф. Ханке и да чакаме то да ни донесе справедливост. Не искам да поценявам казаното от него, но трябва да вярваме на нашите държавни институции. Нека прокуратурата го разпита, защото проф. Ханке твърди, че документите се пазят. За мен е малко унизително да ме питат за някакво куфарче с документи за корупция. Такива сигнали аз получавах по два пъти на седмица - кой не бил доволен, че не са го избрали, кой недоволен от съседа си, кой с истински сигнал. В куфарчето наистина нямаше нещо сериозно и толкова важно. Проф. Ханке не е бил от най-близките ми хора. Той не искаше и връзване на българския лев за марката, а за долара. Има си институция в България - прокуратурата, с която проф. Ханке може да си комуникира. Аз също нямам проблем и ако трябва ще дам показания", обяви Петър Стоянов. 

"С Иван Костов сме имали много пререкания. Не мога да му простя, че излъга, че аз съм спрял лустрацията и отварянето на досиетата. Но това не може да ме накара да излъжа и да кажа, че е имало сериозни доказателства за корупция в куфарчето на проф. Ханке. Аз наистина се страхувах, че България може да не влезе в Европейския съюз и НАТО. Един български генерал излезе и се обяви срещу НАТО, а аз веднага, след 4 часа, издадох заповед и го уволних, защото се страхувах, че Запада ще каже - ето, вашите генерали не искат да влязат в пакта. Отношенията ми с Иван Костов никога не са стояли над интересите на България. Това е причината да го критикувам. Беше ме страх, че ако правителството на Костов падне, ще се промени геополитическата обстановка и членството на България в ЕС и НАТО ще бъде застрашено. Моите критики и лични отношения с Костов не могат да ме накарат да излъжа и да кажа, че е имало достоверни доказателства за корупция", повтори Петър Стоянов. 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.