От ЧЕЗ с официално изказване за смъртта на 16-годишното момче

https://crimes.bg/analizi/ot-chez-s-oficialno-izkazvane-za-smartta-na-16-godishnoto-momche/40598 Crimes.bg
От ЧЕЗ с официално изказване за смъртта на 16-годишното момче

От ЧЕЗ направиха официално изказване по случая със смъртта на 16-годишното момче в столицата

От електроразпределителното дружество съобщиха, че ъм 2011 г. обектът, е бил свързан законосъобразно до електромера. Това заявиха БГНЕС представители на „ЧЕЗ Разпределение“ по време на изслушването в комисията по архитектура в Столичния общински съвет.

 

От дружеството оправдаха отсъствието си с факта, че са предоставили подробно становище по казуса още на 17 февруари.

„Компанията няма нова информация, която може да предостави по въпроса. ЧЕЗ съдейства напълно на компетентните разследващи органи“, уверяват в писмото си до нас.

На въпроса защо подават ток без да са изградили инфраструктура от ЧЕЗ отговориха, че те изграждат инфраструктура за обектите, изградени по ЗУТ, а преместваемите обекти не са такива.

 

„Преместваемите временни обекти каквито са павилиони, шатри на събития, будки и др. имат временен характер, при тях няма граница на поземлен имот.

 

За разлика от строежите по реда на ЗУТ, такива обекти в повечето случаи имат незабавна и временна необходимост от електрозахранване.

 

Те се присъединяват към разпределителната мрежа и електрозахранват посредством най-близките съществуващи ел. съоръжения, където се монтират и електромерите.

 

 

 

Съгласно чл. 29, ал.1 от Наредба 6/2014г. за присъединяване на производители и клиенти на ел. енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи, границата на собственост на електрическите съоръжения е електромерът.

 

След тази нормативно установена граница, електрическите съоръжения се изграждат от и са собственост на клиентите“, посочват още от ЧЕЗ.

 

Те допълват още, че въпросният павилион е бил захранен на база договор за присъединяване с клиента, декларация от клиента, че всички съоръжения след електромера са изградени при спазване на техническите норми и безопасност и документ от общината.

 

От думите им става ясно, че те не са компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите.

 

Издаването на документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му.

 

От ЧЕЗ разкриват още, обектът е присъединен към мрежата им през 2011 г. и оттогава в дружеството не е постъпвала никаква информация във връзка с промяна на статута или захранването му.

 

В писмото се казва още, че за дружеството няма информация за промяна в обстоятелствата около законността на обекта или каквато и да било друга промяна, в противен случай би следвало в компанията да постъпи заповед за премахване на електрозахранването му, пише БЛИЦ, позовавайки се на БГНЕС.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.