Окончателно: Вдигат пенсиите

https://crimes.bg/analizi/okonchatelno-vdigat-pensiite/40983 Crimes.bg
Окончателно: Вдигат пенсиите

Днес бе взето решение за пенсиите на извънредно заседание

Промени в наредбата за пенсиите бяха приети на извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество. 

Според нея първите, които ще започнат да получават пенсия и от универсален пенсионен фонд, няма да бъдат ощетени, съобщава bTV.

 Правилата, които действат досега определят основната пенсия, която идва от Националния осигурителен институт, да бъде редуцирана средно с около 20%, тъй като вече ще започнат плащания и от втория пенсионен стълб.

Но след приетите промени, намалението ще е по-ниско.

Според прогнозите първите пенсионери след 31 август 2021 г. могат да очакват средно с около 10% или 50-60 лв. по-висока пенсия от НОИ в сравнение с тази, която биха получили преди приемане на промените, пише БЛИЦ.

Освен това Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на "праг на достойнството" за минималната работна заплата. То е предвидено в проекта на директива на ЕС за адекватни минимални работни заплати в съюза. Това съобщи социалният министър в оставка Деница Сачева по време на онлайн форум по темата.

Този праг означава, че законоустановеното минимално възнаграждение трябва да е 60 процента от медианната брутна заплата и 50 процента от средната брутна работна заплата в съответната страна.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.