Окончателно: Помощта за родители по нови критерии

https://crimes.bg/analizi/okonchatelno-pomoshtta-za-roditeli-po-novi-kriterii/39989 Crimes.bg
Окончателно: Помощта за родители по нови критерии

Финансовата помощ за за родителите ще бъде отпускана по нови критерии

По време на днешния брифинг на Министерски съвет Деница Сачева направи важно съобщение за финансавата помощ за гражданите и бизнеса във връзка с наложените ограничителни мерки.

Тя сподели, че днес е било взето едно много трудно решение с много компромиси, но всички мерки за подкрепа ще продължат и никой няма да бъде оставен сам.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че продължават мерките 60/40, 80/20, както и патронажната грижа за хората, които са карантинирани.

Тя добави, че родителите, които ще трябва да гледат децата си в този период, ще получават и нова помощ, като критериите за достъпа до нея са променени. 

 Средният доход на член от семейството трябва да бъде 915 лева и съответно родителите, ако са в неплатен отпуск, ще имат право на 610 лева минимална работна заплата.

По този начин ще бъдат подкрепени доста родители.

"Съзнаваме, че минималната работната заплата не е реалният доход, който те могат да получават, но е помощта, която можем да осигурим веднага", поясни Сачева.

Тя допълни, че приета и нова помощ за затворените бизнеси във връзка с изплащането на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган.

Осигурените на 8-часов работен ден ще могат да разчитат на 24 лева на ден. От понеделник кандидатстването по тази помощ ще е достъпно. Сумата ще се изплаща директно на работника.

Общо 356 000 души са тези, които ще бъдат обхванати от мерките.

Изплащането на 1000 лева допълнително на всички медицински специалисти също продължава, заяви Сачева, цитирана от БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.