Ново предложение удря по джоба на работещите

https://crimes.bg/analizi/novo-predlozhenie-udrya-po-dzhoba-na-raboteshtite/40611 Crimes.bg
Ново предложение удря по джоба на работещите

Ново предложение удря по джоба на работещите българи

Поредното предложение е на път да разбуни духовете.

От Асоциация на индустриалния капитал в България Национална карта на недекларираната заетост предлагат работещите граждани да плащат по-високи осигуровки. Предложението е като мярка срещу недекларираната заетост в страната, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

 

Да се промени сега действащата схема на плащане на осигуровките у нас - 60% - за сметка на работодателя и 40% - за сметка на работника, като служителите да плащат по-високи и дори да поемат целите осигуровки.

 

Проф. Емилия Ченгелова, която представи изследване по темата, е категорична, че по този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост. Същевременно ще се увеличи интересът на работника, не само да има трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение.

 

Друга мярка е осъвременяване на трудовото законодателство, за да се изключат “вратичките”, които сега позволяват наемането на хора без договор.

 

Работодателите настояват и за въвеждане на системи от бонуси и стимули за коректните фирми.

 

Изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в България показва, че 29% недекларираният труд в България.

 

В проучването са участвали 630 предприятия, в които освен работодателят, въпросник попълват и работниците.

 

Най-честата практика са договорите с фиктивни клаузи и в случая част от парите се изплащат на ръка.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.