Ново 20 за пенсиите

https://crimes.bg/analizi/novo-20-za-pensiite/40188 Crimes.bg
Ново 20 за пенсиите

Важни решения за пенсиите са вече факт

Куп важни решния за пенсиите са вече факт. Това стана ясно след гласуване на промените на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество, по време на което бяха взети важи решения за пенсионерите. Според тях се позволява на хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 г. преди тази възраст, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на Монитор бг.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова свикаха онлайн заседанието. Проектът бе обсъден от правителството и социалните партньори.

Чрез него се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на осигуряване. Проектът урежда и трите вида пенсионни продукти, изплащани от универсалните пенсионни фондове – пожизнената пенсия за старост, разсроченото изплащане на средствата по индивидуалната партида и еднократното изплащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсии.

Промените определят и новите правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените лица. Предвижда, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане да не бъде по-малък от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски. За целта се създава допълнителен резерв. Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Периодът ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.