Ново 20 за бъдещите пенсионери

https://crimes.bg/analizi/novo-20-za-badeshtite-pensioneri/39904 Crimes.bg
Ново 20 за бъдещите пенсионери

Бъдещите пенсионери вече ще имат право на избор

Ново правило влиза в сила за всички бъдещи пенсионерит. Те ще могат да избират по коя формула да се пенсионират. Това ще е възможно до края на 2021 г. и става ясно от записано в законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Документът вече е качен на сайта на Народното събрание.

 

Срокът за този избор досега беше до 1 януари 2023 година.

 

Според старата формула за определяне на коефициента се избират т. нар. “три златни години”. Това е период, в който лицето е получавало най-голямо брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.

 

Тези три години се определят от последните 15 години осигурителен стаж, който е реализиран преди 1 януари 1997 г. и съответно е за периода 1997-1999 г.

 

Основен мотив за намаляване на срока за избор са предвидените промени за втората пенсия от частен фонд.

 

До 1 юли 2020 г. 32 410 бъдещи пенсионери са направили избор пенсията им да се изчислява по старата методика, защото това се е оказало по-добър вариант за тях.

 

Избралите новата методика са със средна пенсия, която е по-висока с 27,4% спрямо тези, предпочели старата. За първите средната пенсия е от 520 лева, докато при вторите тя е била 408 лева, показват данните на НОИ.

 

Очевидна е разликата в пенсиите при двата варианта на хората, които се пенсионират при условията на първа, втора и трета категория труд. Средната пенсия по новия метод е с 43% по-висока от тази по стария метод, според данни на НОИ, пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.