Ново 20: Извънредни новини за преизчисляването на пенсиите

https://crimes.bg/analizi/novo-20-izvanredni-novini-za-preizchislyavaneto-na-pensiite/39749 Crimes.bg
Ново 20: Извънредни новини за преизчисляването на пенсиите

Деница Сачева отново коментира въпроса с преизчисляването на пенсиите

За пореден път Деница Сачева коментира въпроса с преизчисляването на пенсиите. Темата е изключително актуална през последнире дни и почти всеки ден социалният министър съобщава нещо ново по въпроса. Днес Сачева заяви, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година. Тя добави, че държавата не разполага с такива средства.

БНР информира, че надзорният съвет на НОИ обсъжда проекта на  бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Министърът на труда и социалната политика обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите 5% от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е абсолютно справедлив модел.Тя добави, че към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8 и същото съотношение ще бъде запазено и в следващата година.

Сачева добави, че има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото получават ниски пенсии. Тя допълни, че все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос.

Стефан Василев, който е председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите, обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата. Основният аргумент е, че минималната пенсия от 300 лева демотивира, допълва още той. цитиран от БЛИЦ.

Според него в такъв случай няма нужда от осигуровки, защото след време осигуряващият се ще получава същата пенсия, каквато получават и другите пенсионери, които не са се осигурявали.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.