Ново 20: Ето какво ще се случи с давността на дълговете

https://crimes.bg/analizi/novo-20-eto-kakvo-shte-se-sluchi-s-davnostta-na-dalgovete/39919 Crimes.bg
Ново 20: Ето какво ще се случи с давността на дълговете

Поредната важна финансова промяна, свързана с давността на дълговете, е вече факт

Днес парламентът взе поредното важно финансово решение, касаещо голяма част от българските граждани. Правната комисия реши да отпадне определението за "вечния длъжник". Чрез приетата промяна се одобрява десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. 

 

Само в точно определени случаи давността няма да се прилага. Христиан Митев от „Обединени патриоти“, който е един от вносителите на предложението, счита, че промените в Закона за задълженията и договорите дават гаранции както на кредитополучателите, така и на кредиторите.

 

Той поясни, че за кредитори, които са образували изпълнителни производства, за давността ще започне да тече практически в момента на образуване на изпълнителното производство. Според него чрез промяната в закона напълно е премахната възможността за злоупотреби.

 

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев също коментира казуса. Той заяви, че е България е останала единствената страна в ЕС, в която съществува фигурата на вечен длъжник. 

 

Социалистът Филип Попов заяви, че от партията му дават принципна подкрепа за тази промяна. Той подчерта, че социалистите настояват законодателните промени да бъдат обмислени внимателно, пише БЛИЦ. 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.