Нови възможности за безработните

https://crimes.bg/analizi/novi-vazmozhnosti-za-bezrabotnite/39493 Crimes.bg
Нови възможности за безработните

Безработните лица ще могат да се възползват от нови възможности

 

Агенцията по заетостта предоставя на безработните лица у нас ще възможността да се възползват от актуалните предложения за финансова подкрепа. Работодателите също могат да се възползват от тази опция, наемайки безработни лица по различни програми и мерки по заетостта. Необходимо условие е те да са реализирани в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2020 г.

 

На безработните лица се предлага финансова помащ, включваща и получаването наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица, при условие, че желаят да стартират собствен бизнес.

 

Това е възможно за последните месеци на 2020 година, след като останаха неразпределени близо 2 900 000 лв. от бюджета за активна политика. Средствата са от програми и мерки, които до момента не се реализират в планирания обхват, но към тях има интерес заради продължаващата епидемична обстановка.

 

Преразпределението на тези средства е одобрено от Националния съвет за национално сътрудничество и утвърдено от министъра на труда и социалната политика.

 

С над 120 000 лв. може да се подпомогне бизнес старта на поне 40 безработни лица, които възнамеряват да започнат собствен бизнес.

 

От бюджета за 2020 година се очаква да се субсидира заетостта на близо 18 000 безработни. Със средствата ще се осигури и участието в обучения на над 11 000 безработни и заети лица, пише pariteni.bg.

 

От 3 до 24 месеца е периодът на субсидията, а размерът на предоставяните ежемесечно средства за основно възнаграждение – от 350 лв. до 650 лв. В повечето случаи се предоставят и средства за допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя за всяко наето безработно лице по условията на съответната програма или мярка.За стартиране на собствен бизнес безработното лице може да бъде подпомогнато със сума от 4 000 лева, която представлява изплатените накуп обезщетения за безработица.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.