Нови разкрития за поредната страшна измама у нас

https://crimes.bg/analizi/novi-razkritiya-za-porednata-strashna-izmama-u-nas/42765 Crimes.bg
Нови разкрития за поредната страшна измама у нас

 

Обикновено използват различен претекст

Нови разкрития за поредната страшна измама у нас видяха бял свят.

 

От Асоциацията на банките в България (АББ) съветват в никакъв случай да не споделяте по имейл или телефон банковите си данни. Няма никакво съмнение, че ако някой ви ги поиска по този начин, става въпрос за измама.

 

Не инсталирайте приложения и не отваряйте линкове, които са ви били изпратени от непознати лица. Не се доверявайте и на някого, обадил ви се по телефона и представящ се за банков служител. Не споделяйте получените кодове за достъп до електронното ви банкиране.

 

Напоследък все повече зачестяват подобен вид измами. Лица, представящи се за банкови служители по телефона имат за цел да ви накарат да извършите различни действия, с които да получат достъп до средствата ви.

 

Обикновено за целта ползват различен претекст като например проблеми със сигурността. Така получават чувствителна информация като потребителското ви име, номера на банковите ви карти, пароли, наличност по сметки и др.

 

От АББ съветват никога да не предоставяте на трети лица такъв род чувствителна информация за идентификация.

От банката никога няма да ви поискат подобни данни било то по телефон или имейл. Банковите служители пък няма да ви накарат да инсталирате приложения за отдалечен достъп, опитвайки се да получат контрол върху компютъра или мобилния ви телефон.

 

Още при получаването на подобно обаждане, трябва да сте наясно, че става въпрос за измама.

Проявете по-голяма доза бдителност и подозрение към позвънявания от номера от чужбина, както и за лица, представящи се за банкови служители, с които нямате договорни отношения и не познавате лично.

 

Обикновено измамниците не разполагат с пълна информация и по тази причина им се налага да налучкват банката, на която сте клиент, опитвайки се да ви подведат.

В никакъв случай не използвайте електронно банкиране през получени линкове по имейл, СМС или рекламни банери в интернет пространството.

 

Използвайте само и единствено официалния сайт на вашата банка.

В случай, че получите подобен род обаждане, най-добре се свържете веднага с органите на реда, пише blitz.bg.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.