Нова секира за бъдещите пенсионерки

https://crimes.bg/analizi/nova-sekira-za-badeshtite-pensionerki/40909 Crimes.bg
Нова секира за бъдещите пенсионерки

Тази новина никак няма да се хареса на бъдещите пенсионерки

Тази новина определено не се хареса на бъдещите пенсионерки.

Една от мерките, заложени в Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете, предвижда  вдигане на стажа за пенсии за жените. Координацията на плана е възложена на министъра на труда и социалната политика.

Той е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на двата пола за 2021-2030 г. и е качен за обществено обсъждане, пише БЛИЦ, позовавайки се на  "Труд".

От него става ясно, че необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се увеличава с по 2 месеца всяка година. През 2022 година той достига на 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете.

Продължава и нарастването на възрастта за пенсиониране от 1 януари всяка година с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Целта на мярката е да се изравни стажът за двата пола през 2037 г. на 65 години.

По-дългото участие на жените в осигуряването е мярка, която ще намали разликата в размерите на пенсиите на двата пола. Нарастването на пенсионната възраст се отразява в по-дългото оставане на пазара на труда и съответно по-дългото участие в осигуряване, което има значение за размера на получаваната пенсия, става ясно от записаното в плана.

Приетите промени в Кодекса за социално осигуряване са още една мярка за изравняване на стажа на жените и мъжете. Те касаят начина на намаляване на осигурителния доход, от който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне на размера на пенсиите на хората, родени след 31 декември 1959 г., които ще получават и втора пенсия от универсален пенсионен фонд.

Експертите са категорични, че по този начин ще се гарантира по-висок размер на новоотпуснатите пенсии за стаж и възраст на жени, родени след 31 декември 1959 година.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.