НОИ с важна информация за пенсионерите

https://crimes.bg/analizi/noi-s-vazhna-informaciya-za-pensionerite/40099 Crimes.bg
НОИ с важна информация за пенсионерите

НОИ оповести важни данни за размера на пенсиите у нас

След като НОИ оповести важни данни за пенсиите у нас, стана ясно колко е средното им увеличение. След индексацията от 1 юли те са се увеличили средно с 30 лева. Тогава бе приложено швейцарското правило за увеличение с 6,7 на сто на всички пенсии. 

 

По данни на Националния осигурителен институт за първите девет месеца на тази година общо 2 092 916 пенсионери са получили по-високи пенсии. След 1 юли средният изплатен размер е бил 427 лева при 396 лева преди това, което е с почти 31 лева повече.

 

Общо 31 213 пенсионери не са получили повишение на пенсията. Близо 64 милиона лева са похарчени от хазната за увеличението на пенсиите. Над 441 хиляди души получават пенсия за инвалидност и при тях повишението е било най-ниско.

 

Причината - техните пенсии са най-ниски - средната е 269 лева, а след индексацията става 297 лева. При тях средното увеличение е в размер на  28 лева. Около 1,5 милиона души, които получават пенсии за стаж и възраст, са получили по 31 лева повече. При тях средната пенсия е 455 лева при 423 лева преди 1 юли.

 

За бившите служители на МВР е най-сериозно вдигането на пенсиите. Това се обяснява и с факта, че те получават най-високи заплати. Преди индексацията са получавали по 715 лева на месец, а  след нея средната им пенсия е 756 лева. Това означава, че при тях увеличението е над 40 лв, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.