Невиждана мярка срещу пасажерите без маски в самолета

https://crimes.bg/analizi/nevizhdana-myarka-sreshtu-pasazherite-bez-maski-v-samoleta/40257 Crimes.bg
Невиждана мярка срещу пасажерите без маски в самолета

Политиките за носене на маски в самолетите са различни според различните държави и авиокомпании

Руският авиопревозвач „Аерофлот“ обяви, че ще отдели специални седалки в самолетите си за пътници, които отказват да носят маски.

 

„От критична важност е за нас да осигурим безопасността на пътниците", заяви говорителката на компанията Юлия Спивакова, цитирана от Си Ен Ен.

 „Аерофлот“, който е националният и най-голям превозвач на Русия има политика, според която пътниците трябва да носят маска, когато се качват на самолета и по време на полет, освен когато ядат, пият или си сменят маските.

 

Въпреки това изглежда, че някои пътници не се подчиняват на тези правила. И понеже самолетът не може просто да спре по средата на полета и да свали непокорния пасажер, „Аерофлот“ отделя определени седалки на всеки полет за пътници, които не искат или не могат да следват разпорежданията.

„Това не изключва прилагането на други мерки в случай на нарушаване на правилата за използване на лични предпазни средства на борда“, добавя Спивакова.

 

Политиките за носене на маски в самолетите са различни според различните държави и авиокомпании. До голяма степен задачата по прилагането им се възлага на салонния екипаж.

Русия не е единствената страна, където прилагането на изискването за носене на маски се е превърнало в проблем.

 

В САЩ имаше няколко големи инцидента по този повод. През юли полет на „Southwest Airlines“ се върна обратно на летището в Денвър, след като между няколко пътници избухна спречкване. Един от тях твърдеше, че е негово конституционно право да не носи маска.

 

През август от „Delta Air Lines“ обявиха, че са издали близо 250 доживотни забрани за летене на хора, отказали да носят маска. Месец по-късно двама пътника от два различни вътрешни полета в Япония бяха свалени от самолета преди излитането, защото не носели предпазни средства.

 

„Аерофлот“ не е обявил дали ще издава дългосрочни забрани или други наказания за пътници, които отказват да стоят с маска през целия полет. Но изолирането им в определена част на самолета може да намали до известна степен вероятността пътник без маска да предаде коронавирус на някой от своите съседи по седалка.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.