Невероятни разкрития за Марс!

https://crimes.bg/analizi/neveroyatni-razkritiya-za-mars/34452 Crimes.bg
Невероятни разкрития за Марс!

Марс е постоянно треперещо "живо" тяло, казаха изследователи, като представиха измервания на сеизмичната активност на червената планета, показващи сходни трептения на Земята или Луната, предава AFP.

В продължение на 15 месеца роботът на НАСА "Инсайт" изследва повърхността на съседната планета и регистрирал стотици т. нар. "марсотресения".

Между тях има и няколко, които съдържат същите честотни модели като трусовете, причинени от движението на тектонските плочи на Земята.

"Това е първата мисия, фокусирана върху извършването на директни геофизични измервания на друга планета, освен Земята, и тя ни даде първото ни истинско разбиране за вътрешната структура на Марс и геоложките процеси, протичащи там", казва Николас Шмер, доцент по геология в Университета в Мериленд и съавтор на изследването в Nature Geoscience.

Друг екип от изследователи установи, че най-малко 20 от земетресенията, установени от "Инсайт", са с еквивалентна сила на земетресение с магнитуд 3-4 по скалата на Рихтер.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.