Негативна тенденция при цените на основни стоки

https://crimes.bg/analizi/negativna-tendenciya-pri-cenite-na-osnovni-stoki/41297 Crimes.bg
Негативна тенденция при цените на основни стоки

Разликата вече се усеща от потребителите

 

Експерти коментираха тенденцията при цените на основни стоки.

Почти всички стоки от първа необходимост са поскъпнали драстично. В различните градове на страната повишението е различно.

 

Седмично Николай Велков прави по едно голямо пазаруване, за което отделя около 100 лева. Той влиза с тях в магазина, но не след дълго неприятните изненади започват.

 

„Олиото беше към 2,50 лв., сега е към 4, даже над 4 лв. Зеленчуците също са доста скъпи, не знам дали е защото са оранжерийни. Вече се забелязва леко понижение, защото и лятото напредва”, споделя той в ефира на Нова тв.

 

Потребителят допълва, че качествените марки кашкавал са много по-скъпи от другите. Той допълва, че заради увеличението, вече е започнал да се ограничава от някои продукти. 

 

В студиото на „Събуди се” темата коментираха Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика и Богомил Николов - председател на „Активни потребители”.

 

„Усещането за увеличение на цените може би е малко предварително, защото това са процеси, които няма да траят една седмица. Знаем, че световната парична политика в последните години силно стимулира предлагането на пари. Те са много евтини в момента, а това особено касае кредитирането в България”, каза Богомил Николов.

 

Експертът допълни, че сме започнали да разполагаме с повече пари, но не спечелени, а взети назаем.

 

"Хората се изкушават да взимат заеми и именно с тези пари отиват на пазар. Това обаче се отразява веднага и се създава инфлационна ситуация", добави експертът.

 

„Когато се зададе криза е много важно българинът да има сериозно отношения към портфейла си и да не се доверявана безплатните пари, които винаги му се предлагат под една или друга форма, защото рано или късно някой трябва да плати сметката”, коментира Аркади Шарков.

 

Той добави, че където има конкуренция, цените са ниски.

 

"Където има цена на продукт, която хората харесват, всяка цена е субективна за вас", заяви още Шарков, цитиран от БЛИЦ.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.