Мрачна икономическа прогноза за страната ни

https://crimes.bg/analizi/mrachna-ikonomicheska-prognoza-za-stranata-ni/42083 Crimes.bg
Мрачна икономическа прогноза за страната ни

Прогнозите на експертите не са никак добри

Експертите от финансовото ведомство са категорични, че ще се случи точно това.

Според прогнозите му за следващата година предстои забавяне на ръста на доходите и съкращения на хора в държавната администрация, гласи есенната макроикономическа прогноза на финансовото ведомство.

С по-бавни темпове ще продължи повишението на заплатите. За тази година очакванията са за ръст от 8,8%, а през следващата със 7,8%.

Очаква се ограничено нарастване на заетостта през 2022 г. Това се дължи на евентуална оптимизация на работните места в държавната администрация.

Експертите от Министерството на финансите очакват инфлацията да е със завишени нива спрямо тези от пролетта. Те предвиждат и продължаване на растежа на потребителските цени, който ще се ускори и в края на 2021 г., когато инфлацията ще достигне 3,8%.

Тази година се очаква икономически ръст в размер на 4%, а през 2022 г. той ще е в 4,9%, гласят прогнозите на експертите от МФ, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.