Мнението на експерта: Възможно ли е анулирането на почивка без загуба на пари?

https://crimes.bg/analizi/mnenieto-na-eksperta-vazmozhno-li-e-anuliraneto-na-pochivka-bez-zaguba-na-pari/28774 Crimes.bg
Мнението на експерта: Възможно ли е анулирането на почивка без загуба на пари?

Макар и плахо, потребителите се завръщат към планирането на почивки.

Падането на някои от ограниченията, свързани с пандемията, доведе до раздвижване в туроператорския бизнес.

Но най-важно за потребителите е да знаят дали има вероятност при промяна в ситуацията да анулират почивка с цел избягване загуба на средства.

Пред БНР Ирина Найденова, която е член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, заяви че вече има резервации за 2021 година. Тя добави, че в момента се реализират единствено почивки в България и Гърция, но има запитвания за Турция, Италия и Египет.

В настоящата обстановка се набляга на пътувания, които се реализират в кратки срокове.

Ирина Найденова заяви, че взаимоотношенията между туроператора и клиентите са предмет на договора, който се сключва между тях и в него е описано в кой етап потребителят може да анулира резервацията си без неустойка.

Експертът добави, че организираното пътуване с обща цена има за цел да защити потребителите, създавайки условия туроператорът да го анулира при определени обстоятелства. Тя поясни, че в случай на резервация на единична услуга като хотелско настаняване или самолетен билет през туроператор важат правилата на съответния хотел или авиокомпания.

Румяна Бетова, която е изпълнителен директор на една от компаниите, член на Асоциацията на застрахователите, заяви че сключването на застраховка за отмяна на пътуване е най-доброто в случая и гарантира отказ от пътуване без загуби за потребителя.

Застраховката важи при следните обстоятелства - внезапно заболяване, форсмажорни обстоятелства, събития, свързани с жилището на пътуващия и смърт на близък.

Найденова поясни, че страхът от пътуване не е основателна причина за отмяна на резервация, пише pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.