Митовете за ХИВ/СПИН

https://crimes.bg/analizi/mitovete-za-hivspin/34076 Crimes.bg
Митовете за ХИВ/СПИН

На 1 декември се отбелязва Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Тази година денят е под надслов „Промените се правят от общностите“.

В света 37.9 милиона души живеят с ХИВ/СПИН като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. За същата година броят на починалите от причини, свързани с ХИВ, е 770 000 души. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

До края на 2018 г. близо 24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лечение. 

В България към 31 октомври 2019 г. общо 1 686 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 633 (97%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. В страната функционират и 13 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, както и 17 мобилни кабинета, които предоставят здравно-превантивни услуги сред населението и уязвимите групи, пише БГНЕС. 

Нека да видим кои са основните митове за ХИВ/СПИН:

Мит: Мога да се заразя с ХИВ, ако съм сред хора, които са ХИВ-позитивни.

Доказателствата показват, че ХИВ не се разпространява чрез допир, сълзи, или пот.

Не можете да се заразите с ХИВ/СПИН, ако:

Дишате същия въздух като човек, който е ХИВ-позитивен. Ако прегърнете, целунете по бузата или подадете ръка за поздрав, нито ако споделяте прибори за хранене с ХИВ-позитивен човек. ХИВ не се предава и при използване на оборудване за упражения във фитнес зала. 

 

Как се предава ХИВ?


От заразена майка на нейното бебе по време на бременност, раждане и кърмене;

При необезопасени сексуални контакти;

По кръвен път: преливане на заразена кръв или кръвни продукти;

Споделяне на общи игли и спринцовки или замърсено оборудване за татуиране;

Чрез използване на замърсена хирургична апаратура и други остри инструменти.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.