Марешки предлага пари на избирателите

https://crimes.bg/analizi/mareshki-predlaga-pari-na-izbiratelite/40769 Crimes.bg
Марешки предлага пари на избирателите

Наддаването за народната любов започна

Щял да сключва договори, парите били за неустойка

Не му е за първи път - като кандидат за кмет на Варна през 2007 г. раздаваше по 100 лева на стачкуващи учители

По 5000 лева предлага Веселин Марешки на избирателите, които гласуват за него, ако не изпълни обещанието си да им построи “социални бензиностанции”. “Труд” потърси за коментар юристи и политици с въпроса има ли нарушение на рефрена “Купуването и продаването на гласове е престъпление”. 

За повечето от тях все още няма фактическо действие, с което да е нарушен закона, но има и мнения, че лидерът на “Воля” е на ръба да погази или Изборния кодекс, или Наказателния кодекс.

От думите на Марешки пред Нова телевизия стана ясно, че договори щял да подписва преди изборите, с всеки, който пожелае, а парите щял да изплаща в случай, че обещанието му за “социална бензиностанция” не е изпълнено. Не се разбра, ако в съответния район не отвори държавна бензиностанция, дали лидерът на “Воля” ще открие своя.

На Марешки не му е за първи път - варненци помнят как още с влизането му в политиката бе белязано от раздаване на банкноти. 

През 2007 г. той се кандидатира за кмет на морската столица, а по това време имаше стачка на учителите. Марешки тогава даде по 100 лева на всеки учител, който отиде в офиса му и подаде молба декларация.

Обещаваше им по 500 лева, ако стане кмет. Тогава беше проверяван от ОИК и прокуратурата за купуване на гласове, но му се размина, защото успя да докаже, че сумите били дарения от спонсори на негова фондация и не е ангажирал получателите им да гласуват за него.

Разминава му се и на почти всички други избори, в които имаше сигнали, че в аптеките му записвали данни на възрастни клиенти и им обещавали по 15% отстъпка от лекарствата, ако гласуват за боса им.

Преди да влезе в сегашното 44-о Народно събрание Марешки вече беше отворил бензиностанция и агитираше, и обясняваше на избирателите, че ако подкрепят другите партии “марионетки на картела”, ще плащат по 2,50 лв. за литър гориво, а ако спечели “Воля”, до 1 години в цялата страна литърът ще се търгува по 1,80 лв., както било в градовете, където вече е отворил свои обекти.

Чакат го за един мандат във Варненския затвор

Лидерът на партия “Воля” Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване. Наказанието му обаче не е влязло в сила и предстои делото да се гледа във Върховния касационен съд.

Марешки и варненката Красимира Колева са обвинени, че през есента на 2014 г. са изнудвали съдържател на пицария да плаща по 10 000 лв. наем. Предприемачът обаче отказвал, защото имал договор, по който плащал на бившия съпруг на Колева.

 Процесът се точи повече от 6 години. За последно през септември м. г. Варненският апелативен съд определи наказанията на Марешки и Колева, която получи 3 г. затвор. В мотивите си магистратите записаха, че Марешки е с “противоречиви характеристични данни”. Сред част от обществото той се ползвал с добро име и авторитет, но сред други хора бил известен като човек, от когото може да се очаква всичко. Съдебният състав написа още, че е известен с връзки в криминалните среди и с чувството, “че всичко може да му се размине”.


Гл. ас. Орлин Колев, доктор по конституционно право:

Такова предложение е в стил Робин Худ

Политическите обещания са вид публични обещания, които - ако не бъдат изпълнени, не влекат след себе си последици за този, който ги е дал. Тоест - ако далият обещанията стане народен представител, но не ги изпълни, не може да бъде отзован, тъй като липсва конституционен механизъм за отзоваване на народен представител.

В случая поемайки бъдещо задължение по силата на договор и уреждайки неустойка при неизпълнение на политическо обещание е нестандартен, но незабранен от закона подход. Г-н Марешки желае да покаже, че е толкова сигурен в изпълнението на обещанието си, че е готов да гарантира и с пари. За мен при такава заявка все още нямаме осъществяване на хипотеза за купуване на гласове, тъй като вътрешното намерение е различно. Ако преглътнем факта, че не е спазен 30 дневния срок за стартиране на предизборната кампания и намерението на г-н Марешки не се видоизмени, то не мисля че ще бъде нарушен закона. Тук може би, ще бъдем изправени пред фигурата на новият Робин Худ, който ще вземе от себе си и ще даде на народа.

Симона Велева, доктор по конституционно право:

Това е заявка за нарушение на закона

Народните представители са със свободен мандат, което означава, че депутатът е представител на целия народ, а не на своите избиратели и те не могат да му поставят задължителни поръчения и да го отзовават от парламента. През 1614 г. депутатите от Генералните щати във Франция са имали тетрадки с поръчение и ако не ги изпълнят, са били отзовавани.

Предложението на г-н Марешки, освен като популистко, може да бъде тълкувано и по-широко като заявка за нарушаване на изборното законодателство. Не е възможно той в качеството си на бизнесмен да сключва търговски сделки с избиратели, за да изпълни поети обещания вече в качеството му на кандидат за народен представител. Ако имаме налице подобни договори, ЦИК трябва да вземе отношение към тях.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.