Лидия Шулева направи лоша прогноза за втората пенсия

https://crimes.bg/analizi/lidiya-shuleva-napravi-losha-prognoza-za-vtorata-pensiya/40441 Crimes.bg
Лидия Шулева направи лоша прогноза за втората пенсия

Кошмарна прогноза за втората пенсия

Бивш иконимически министър направи кошмарна прогно за втората пенсия.

Лидия Шулева направи лоша прогноза за втората пенсия. В телевизионно интервю тя заяви, че периодът, в който се правиха вноските (20) години, е недостатъчен и обикновено той е 40 години. Шулева добави, че е имало идея този период да бъде 30 години, но е бил белязан от тежки икономически кризи и голяма безработица през годините.


Шулева добави, че всичко това се отразява на вноските, които хората внасят. В комбинация със сивия сектор и работата на минимална работна заплата, сумите стават много малки. Освен това е важно и намаляването на пенсията от НОИ.


Експертът добави, че процентът за намаляване е несправедлив.


"Намалението е много по-голямо отколкото трябваше да бъде", каза още Шулева. Тя добави, че основният фактор за голяма втора пенсия е осигуряването на реални доходи, обръщайки внимание на коефициента, който трябва да бъде около 7-8%.


"Ако се приеме, че гарантирано хората ще получават минимална пенсия е несправедлива форма, защото така се стимулира избягването на осигуряване на реална заплата. Това не е добър сигнал за хората, които правят вноски. По-справедливо би било хората, които нямат възможност за пенсии, техните пари да отидат в НОИ, за да им се гарантира пенсията. В противен случай не би било справедливо за тези, които внасят вноски на реални доходи", заяви още Шулева, цитирана от БЛИЦ.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.