Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е осъден на 4 г. затвор

https://crimes.bg/analizi/liderat-na-volya-veselin-mareshki-e-osaden-na-4-g-zatvor/40768 Crimes.bg
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е осъден на 4 г. затвор

Варненският апелативен съд осъди на 4 години затвор лидера на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки за рекет и изнудване.

Сочената за негова съучастничката Красимира Колева трябва да остане зад решетките 3 години и половина по същото обвинение, постановиха апелативните магистрати.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Делото срещу Марешки и Колева се води вече шеста година. На първа инстанция двамата бяха оправдани.

Според обвинението, в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. Марешки и Колева са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лв. за пицарията му във Варна. Проблемът е, че имотът не бил техен. Миланов вече е имал договор за наем с Тони Д., с когото имал договорни отношения.

Асен Миланов е бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от Веселин Марешки.

Държавното обвинение обяснява намесата на Марешки с факта, че Красимира Колева дължала 65 000 лва на неговата съпруга. Според обвиненителния акт, той се включил, за да успее да си върне парите.

След като Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето ѝ.

Впоследствие, след искане на Красимира Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към лидера на "Възраждане" и общински съветник във Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че Костадинов може да му помогне за разрешаване на конфликта с Марешки.

На 15 октомври 2014 г. след скандал на улицата се стигна до физическо насилие от страна на лидера на "Воля". Марешки бе задържан от полицията и обвинен, че е ударил Костадинов.

Сега Варненският апелативен съд определи, че Марешки трябва да плати 8000 лва глоба. Глобата за Колева е 6 хиляди лв. Прокуратурата казва, че двамата са заплашвали собственика на пицарията с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки, които да доведат до ликвидиране на бизнеса му.

Адвокатите на Веселин Марешки казват, че той не е извършил престъпление. Според тях той не е имал мотив да изнудва, защото Красимира Колева не е е имала имуществено задължение към него. "Той ѝ е помагал, без да има материален интерес", твърдят адвокатите, цитирани от пресслужбата на апелативния съд.

Това не е единственото дело за рекет срещу един от верните съюзници на правителството на Бойко Борисов. През 2017 година той бе обвинен за изнудване на собствениците на седем аптеки. Прокуратурата обвини за същото и двама от неговите депутати - Пламен Христов и Кръстина Таскова.

След тези обвинения Марешки винаги се притичваше на помощ на управляващите, когато те се нуждаеха от него. В началото на септември депутатите на "Воля" дадоха решителните подписи, с които бе внесен проекта за нова конституция на ГЕРБ.

По съвпадение ще се похвалят с мен

"Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно", коментира лидерът на "Воля". Той обясни, че е бил в съдебната залата и дори е поздравил съдиите със светлия християнски празник Кръстовден.

"Вярвам, че доброто ще победи злото", каза Марешки.

Той обясни, че осъдителната присъда му е наложена, за да могат "някои хора" да се похвалят с нея. През следващата седмица се очаква доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

"За съжаление, докато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, някой е решил, по съвпадение на времето, че може да покаже моя случай. В момента по безобразен начин ми е сложена тази, макар и временна присъда. Нещата са много прозрачни", обясни бизнесменът политик.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.