Край на своеволията на колекторските фирми!

https://crimes.bg/analizi/kray-na-svoevoliyata-na-kolektorskite-firmi/39473 Crimes.bg
Край на своеволията на колекторските фирми!

Министерство на финансите одобрява предложението за промени в Закона за защита на потребителите, което слага край на своеволията на колекторските фирми

 

Своеволията на колекторските фирми ще останат в миналото. Министерството на финансите предлага в свое становище важни промени, касаещи длъжниците и дейността на фирмите за събиране на просрочени вземания. По предложение на депутати от ГЕРБ се предвижда кредиторите да нямат възможност да продадат вземането си на колекторска фирма при първото забавяне на вноска по заеми и договори за разсрочено плащане.

 

По този начин кредиторите ще бъдат длъжни да предприемат действия за доброволно плащане в случай на забавяне на вноска от клиента за някакъв минимален период от време. През този период първите няма да имат право да прехвърлят вземането, предлагат финансовото ведомство.

 

Това гарантира прекратяването на практиката на недобросъвестни кредитори да прехвърлят вземанията на длъжниците си на колекторски фирми и при минимално забавяне от страна на задлъжнялото лице.

 

По предложение на депутатите от ГЕРБ дълговете няма да могат да бъдат прехвърляни, освен ако длъжниците не са дали писмено съгласие за това. Кредиторът ще има задължението да уведоми клиента си за прехвърляне на вземането на колекторска фирма. Това трябва да се случи на последния съобщен от потребителя адрес и да бъде доказано чрез подпис върху обратната разписка или по друг подходящ начин.

 

От финансовото ведомство посочват, че е задължително уведомлението да бъде реално извършено и потвърдено по съответния начин, пишеpariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.