Кой ще спечели и кой ще загуби от прехвърлянето на втората пенсия?

https://crimes.bg/analizi/koy-shte-specheli-i-koy-shte-zagubi-ot-prehvarlyaneto-na-vtorata-pensiya/40123 Crimes.bg
Кой ще спечели и кой ще загуби от прехвърлянето на втората пенсия?

Важна новина за пенсионерите с втората пенсия: Ето кога е изходно и кога не прехвърлянето на втората пенсия

Прехвърлянето на втората пенсия няма да е изгодно за всички пенсионери.

Около 154 000 пенсионери са с намалени пенсии заради осигуряване в частен пенсионен фонд. От догодина те ще могат да поискат Националният осигурителен институт преизчисление на пенсията. Но това ще е възможно при условие, че прехвърлят парите си за втора пенсия към държавното осигуряване.

 

Но този вариант ще е благоприятен само за една трета от пенсионерите. За останалата част от тях получаваната пенсия няма да бъде в по-висок размер.

 

Около 140 000 пенсионери ще получават пенсии за инвалидност. От тях около 87 000 получават минималния размер на този вид пенсия.

 

За тях дори и при прехвърляне на средствата от универсалния пенсионен фонд и преизчисление, размерът на пенсията и без намаление на индивидуалния коефициент ще се увеличи, но действителният й размер ще остане под минималния. Тези пенсионери ще получават минимална пенсия, заяви пред БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева, цитирана от БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.