Кой и каква социална помощ може да получава по време на пандемията?

https://crimes.bg/analizi/koy-i-kakva-socialna-pomosht-mozhe-da-poluchava-po-vreme-na-pandemiyata/43520 Crimes.bg
Кой и каква социална помощ може да получава по време на пандемията?

Определени целеви групи имат право на социални помощи по време на пандемията

Настоящата ситуация предвижда отпускането на целеви финансови помощи. Гл. експерт от агенция "Социално подпомагане" Павлинка Дучева разкри в ефира на "Канал 3" къде и как се подават заявления за социални помощи.

В предаването "Социална мрежа" тя заяви, че от 1 септември е била въведена помощ, даваща шанс за родители на деца до 14 години, които се налага да бъдат поставени под карантина, да получават месечна целева помощ.

За тези родители изискването е да са използвали платения си отпуск или да нямат право на такъв, както и да нямат възможността да работят дистанционно.

Още една част от родителите имат право на тази помощ - тези, които не получават обезщетение от борсата или са с по-ниско обезщетение или такива, които нямат възможност да работят по време на пандемията.

Експертът добави, че всеки месец те ще получават 610 лв., а ако са 2 или повече деца – 915 лв. 

Ако се наложи детето ще отсъства до 5 дни, не се получава помощ или тя е в размер на 25 %. 

При необходимост детето да отсъства от 6 до 10 дни, отпуснатата помощ ще е в размер на 50 %.

Необходимите документи, които трябва да се подадат, са заявление и декларация, както и удостоверение за брутните доходи за предния месец преди заявлението и удостоверение, че детето посещава ясла.

Срокът за обработка на подадените заявления е 20 дни.

Дупчева информира, че родителите могат да получат еднократна помощ за инцидентно възникнало материално затруднение при условие, че нямат близки хора, които могат да помогнат.

Това се преценява след извършването на социална анкета и оценка за необходимост от социално подпомагане.

Експертът добави, че родители на деца от 0 до 5 години, които имат работа, но не могат да работят, защото децата им не са приети в детска градина и такива, които са безработни,  също могат да кандидатстват за получаването на помощ.

Помощ за отопление се отпуска на възрастни хора и хора с увреждания. За тях са предвидени и помощи с по-висок коефициент, сподели Павлинка Дупчева, цитирана от БЛИЦ.    

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.