Кошмар във „Фантастико“: Храни с изтекъл срок, гавра със служителите и още…

https://crimes.bg/analizi/koshmar-vav-fantastiko-hrani-s-iztekal-srok-gavra-sas-sluzhitelite-i-oshte/34228 Crimes.bg
Кошмар във „Фантастико“: Храни с изтекъл срок, гавра със служителите и още…

Една от хранителните вериги у нас злоупотребява по брутален начин с правата си. Хипермаркет „Фантастико“ се е превърнал в най-големия кошмар за своите служители.

За това разкриват именно бивши подчинени на веригата, които не искат и да си спомнят за престоя си там. Ако работиш във „Фантастико“, трябва да забравиш за личния си живот.

Служителите на хипермаркета са заплашени с уволнение, ако решат да се оженят или да имат бебе. За антисемейната политика там разкриват свидетели на издевателствата.

"Имах колежка, която искаше полагаем платен годишен отпуск за сватбата й, която сама беше обявила два месеца предварително, и не беше освободена ... по самоотлъчка я освободиха. На друг колега управител се роди детенце, отсъства два дни - държавно полагаеми и също беше освободен... крайно отвратителен работодател", пише във Фейсбук Венета Тихомирова Тодорова.

Колежката й Галина Борисова е преживяла подобен ужас, който й е вгорчил щастието от сватбата.

"Датата за сватбата я отменях два пъти, защото не ме пускаха отпуска, на 3-тата дата успях. След няколко месеца се мъчеха да ме "уволнят" по мое съгласие, но си изиграх правилно картите и след скандали, търсене на права и т.н приключихме документите по моите условия и отидох на борсата" – спомня си тя.

Не стигат тези издевателства, а на всичкото отгоре заплатите във „Фантастико“ са повече от мизерни. С парите, които един обикновен служител взима там, трудно може да изкара месеца в днешно време.

За сметка на това обаче шефовете на веригата си пълнят гушата ежегодно. Годишната им печалба е 26 милиона лв. Продажбите им са за над 500 млн. лв.

Някои от потърпевшите дори са се обърнали към съда в опит да си получат заплатата. Именно такъв е случаят с Борислав Д., който стига чак до адвокатски услуги.

"Качихме се с баща ми и с един много силен адвокат и вдигнахме еб*ти олелията, искаше охраната да ни изгони, ама щеше да яде плесници на косъм. Много ги е страх от закона тия мишоци, в кеш ми дадоха на гишето в офиса 700 лева чисто нови банкноти от по 50, а ми бяха резнали половината", негодува той.

Има и още по-жесток случай, който завършва със смърт. Една от служителките във „Фантастико“ се споминала от стреса, причинен й във фирмата. След години на заплахи и тормоз тя развила злокачествено заболяване и починала.

Точно това мотивирало колегите й да разкажат за безобразията, които се извършат във „Фантастико“. Те обмислят да пуснат групова жалба, с която цяла България да разбере какво се случва във въпросния хипермаркет.

Едно от големите безчинства например е, че масово се продава храна с изтекъл срок. Служителите били принуждавали да лепят на всеки 3 дни нови етикети върху продуктите, с които да се заблуждават купувачите.  Ако някой служител откажел, бил принуждаван да заплати лично от джоба си бракуваната стока.

Така често клиентите се оказвали с вмирисани колбаси, сирена и др. у дома, а като идвали да се оплачат, от магазина ги обвинявали, че сами са повредили продуктите с неправилно съхранение вкъщи.

Най-шокиращото е, че тази престъпна практика във „Фантастико“ продължава от години, но нито един контролен орган досега не е предприел някакво наказание. Шефовете винаги се измъквали сухи от проверките, а ревизорите си тръгвали с претъпкани пазарски торби и съмнително издути джобове, твърдят бивши служители на фирмата.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.