Коронавирусът се превърна в предпоставка за поредното престъпление

https://crimes.bg/analizi/koronavirusat-se-prevarna-v-predpostavka-za-porednoto-prestaplenie/39897 Crimes.bg
Коронавирусът се превърна в предпоставка за поредното престъпление

Стават все по-дръзки

Коронавирусът създаде поредната предпоставка за престъпление.

 

Апаши с маски дебнат жертвите по тъмно в малките улички, нападат ги винаги в гръб. Дърпат чанти и бягат, правят по 20 удара на седмица, разкрива "Телеграф". 

 

Бандити с маски срещу коронавирус обират жени и възрастни хора на улицата. Дърпат им чантите по тъмни улички и бягат. Уличните грабежи в момента са основното като вид престъпление, което се извършва у нас, откакто минахме психологическата граница от 1000 заразени на ден.

 

Това показва проверка на „Телеграф“, а от МВР обясниха, че на седмица се случват по средно 20-23 грабежа и то цифрата е за цяла България. На 20 октомври България отчете за първи път, че за денонощие заразените с коронавирус, са над 1000 човека. Всеки изминал ден черната статистика расте, като в момента сме с над 4000 души с доказан COVID-19.

 

Криминалисти споделят, че това е причината за резкия спад на всички престъпления като цяло. Единственото, което все още се среща и то в драстично ниски нива са уличните грабежи. „Седмицата преди резкия скок на заразените 12-18 октомври сме отчели 19 грабежа предимно на чанти. Следващата вече са скочили на 25, а миналата седмица са били 23. За тази седмица, която още не е свършила, цифрите са горе долу същите“, отчетоха от МВР пред „Телеграф“.

 

Според разследващи спорадично се извършват апартаментски и автокражби, но броят им е пренебрежимо малък. „Разбира се, че коронакризата е ударила и криминалния контингент. Престъпниците също са хора и те се заразяват. Никой няма да рискува и да излиза толкова на улицата, ако е болен и примерно не може да диша, болят го мускулите и има висока температура“, коментираха ченгета.

 

Оказва се, че от влошаването на епидемичната обстановка до момента най-много улични грабежи са станали в София, Пловдив и Бургас, а има области без нито един удар.

„Това, което наблюдаваме в последните две седмици е, че уличните нападения стават като се стъмни, но най-много случаи са в диапазона 20-22 часа. Тогава хората се прибират и обикновено ползват преки пътища към блоковете си, които са неосветени и безлюдни“, обясниха криминалисти.

 

Апашите използвали заповедта за носенето на маски като отлично прикритие. Слагали и шапки, като в тъмното били абсолютно неразпознаваеми. „Винаги нападат в гръб. Дебнат жертвите на неосветени места. Не оказват насилие, не удрят, а директно издърпват чантата или пазарската торба, и бягат“, обясниха ченгета.

 

Жертвите им са обикновено жени, баби и дядовци, тъй като са най-безпомощни. Задържаните, повечето от които са роми, са около 18-25 годишни с дълги крими досиета. Не носели ножове или други хладни оръжия, разчитали на изненадващото нападение и бързото си оттегляне.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.