Колко струва година стаж за пенсия?

https://crimes.bg/analizi/kolko-struva-godina-stazh-za-pensiya/41401 Crimes.bg
Колко струва година стаж за пенсия?

Колко струва гоидина стаж за пенсия?

 

Тази година стажът за пенсия е по-скъп.

Общо 2 942 171 лева е сумата, заплатена от кандидат пенсионери, които са изявили желание да си купят недостигащия им стаж, за да се пенсионират. Това показват данните за бюджета на Държавното обществено осигуряване за първите три месеца на тази година.

 

Според разчетите в него е заложено до края на годината от купуване на стаж да постъпят общо 19 544 904 лева, пише БЛИЦ, позовавайки се на pariteni.bg.

 

Стажът за пенсия поскъпна от тази година. Това се дължи на заради вдигането на минималната заплата от 610 на 650 лева, считано от 1 януари.

 

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) хората, на които не им стига стаж, трябва да платят за месец 19,8% от минималния осигурителен доход за самонаети лица.

 

Това означава, че стажът за един месец възлиза на 128,70 лева. Повишението е в размер на 7,92 лева спрямо миналата година.

 

От 1 януари година стаж за пенсия вече струва 1544,40. Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

 

Сумата на осигурителните вноски се внася по банков път, като “закупеният” стаж се установява с удостоверение. То се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.